Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΙΡΟΚΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κατασκευή από αφρικανικό ιρόκο, περιμετρικά πλανισμενο στα 12mm και καπάκια από το ίδιο μαγικό υλικό στα 7mm.
Το πάνω και κάτω μέρος δεν είναι κολλημένο αλλά κινείται ελεύθερα σε λίγο φαρδύτερες εσοχές ώστε να μπορεί να κινείται ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας της κάθε εποχής.
Εάν κολληθούν υπάρχει περίπτωση τις βροχερές μέρες του χειμώνα να πιέσουν με μεγάλη δύναμη τα πλαϊνά κομμάτια που θα τα αποκολλήσει ή θα τα στρεβλώσει.
Η ανάδειξη των φυσικών νερών του ιρόκο επιτυγχάνεται με δύο επαλείψεις διάφανου λαδιού εμποτισμού saratoga μαζί με σατινέ κέρωμα.
Υπό το φως του ηλίου το κουτί λάμπει σε διάφορες αποχρώσεις του χρυσού για να ταιριάξει ακόμη περισσότερο με τον υγρό χρυσό που θα φιλοξενήσει στο εσωτερικό του.
Το έμβλημα χαράκτηκε με την τέχνη της Πυρογραφίας!
Λίγα λόγια για αυτήν πανάρχαια τεχνική…
Η πυρογραφία (Woodburning) είναι μια τεχνική ζωγραφικής του, όπου χρησιμοποιούμε τα δυο αρχέγονα στοιχεία της Φύσης…το ξύλο και τη Φωτιά! Καίγοντάς το, σιγά σιγά, αρχίζει και παίρνει την μορφή που θέλουμε να του δώσουμε… Όπως και το μελάνι στο χαρτί έτσι και η φωτιά γίνεται ένα μέσο γραφης και έκφρασης..
Είναι μία πανάρχαια τεχνική σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρχικά το κάψιμο γινόταν με πυρακτωμένες βέργες που χρησιμοποιούσαν για την φωτιά στο τζάκι και το αποτέλεσμα ήταν πρόχειρο.
Κατά την Βικτοριανή περίοδο η τέχνη γνώρισε την μεγαλύτερη δημοτικότητα. Οι γυναίκες ανέπτυξαν εργαλεία-βέργες από λεπτό σίδερο, ίδιες με τις βελόνες πλεξίματος, τις οποίες ζέσταιναν σε φωτιά ή πάνω από λάμπα πετρελαίου. Αυτές τους επέτρεπαν να δουλεύουν πιο τεχνικά και να δημιουργούν λεπτά σχέδια. Οι βέργες αυτές όμως έχαναν γρήγορα την θερμότητά τους και έπρεπε να ξαναζεσταθούν κάνοντας έτσι την διαδικασία αργή και κουραστική.
Στην Ελλάδα η πυρογραφία χρησιμοποιήθηκε απο μοναχούς καθώς και απο πολιτικούς εξόριστους την περίοδο της δικτατορίας. Πολλά γνωστά έργα έγιναν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εξορίας του Γιώργου Φαρσακίδη στη Μακρόνησο, στον Αη Στράτη , στη Γυάρο και στη Λέρο αποτελώντας αδιάψευτα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων αγωνιστών…
Περισσότερα στη σελίδα του Χαραλάμπη Κόκκωνα καλλιτέχνη της πυρογραφίας...!!!