Η ελευρωπαΐνη και η ελαιασίνη μπορούν να αποκαταστήσουν τις λανθάνουσες βιολογικές δράσεις της αγγειοτενσίνης ΙΙ στα προγονικα ενδοθηλιακά κύτταρα, μέσω ενεργοποίησης του μονοπατιού Nrf2/heme oxygenase.

Σε αυτή την μελέτη, ο Parzonko και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν η ελαιασίνη θα μπορούσε να προστατεύσει τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα (EPC) έναντι της βλάβης των λειτουργιών τους, λόγω της γήρανσης των κυττάρων που προκαλείται από την αγγειοτενσίνη. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για τη νεοαγγείωση του ισχαιμικού ιστού και μπορεί να συμμετέχουν στην επανενδοθηλιοποίηση ενός τραυματισμένου αρτηριακού τοιχώματος. Η αγγειοτενσίνη ΙΙ, ένας από τους παθολογικούς παράγοντες της υπέρτασης, έχει την ικανότητα να βλάπτει το αγγειακό ενδοθήλιο προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Οι ερευνητές εξέτασαν την ελαιασίνη ως φυσικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει τα ενδοθηλιακά κύτταρα.  


Κύτταρα CD31+/VEGFR-2+ απομονώθηκαν από δείγματα αίματος νεαρών υγιών εθελοντών και καλλιεργήθηκαν σε πλακίδια επικαλυμμένα με αγγειοτενσίνη (1,0 Μ) παρουσία ή απουσία αυξανόμενων συγκεντρώσεων (από 1,0 έως 10,0 Μ) ελαιασίνης. Σε σύγκριση με κύτταρα που υποβλήθηκαν σε αγωγή μόνο με αγγειοτενσίνη II, τα κύτταρα που πρώτα εκτέθηκαν σε ελαιασίνη και μετά από αγγειοτενσίνη II παρουσίασαν σημαντική αύξηση του πολλαπλασιασμού και της δραστηριότητας της τελομεράσης και μείωση στο ποσοστό των γηρασμένων κυττάρων και του ενδοκυτταρικού σχηματισμού ROS. Η ελαιασίνη αποκατέστησε τη μετανάστευση, την προσκόλληση και τον σχηματισμό σωλήνων των EPCs μειώθηκαν από την αγγειοτενσίνη II με τρόπο εξαρτώμενο από τη συγκέντρωση.


Η ελαιασίνη προστατεύει τα κύτταρα από την γήρανση και τον θάνατο τους με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.


Fig. 4. Effects of oleacein (OC) and oleuropein (OL) on telomerase activity. Cells were treated with angiotensin II (1 M) and oleuropein or oleacein in indicated concentrations.


Δείτε την δημοσίευση...