Η ελαιασίνη μπορεί να αναστέλλει την αποσταθεροποίηση των πλακών της καρωτίδας από ασθενείς με υπέρταση. Επίπτωση στην πρωτεΐνη HMGB1.

Το 2017 ο Filipek και η ερευνητική του ομάδα, επέκτεινε την έρευνά τους πάνω στην ελαιασίνη διερευνώντας το κατά πόσον η ελαιασίνη θα μπορούσε να έχει έναν πιθανό ρόλο στην εξασθένιση της αποσταθεροποίησης της καρωτιδικής πλάκας exvivo. Η αποσταθεροποίηση και η ρήξη της πλάκας είναι υψηλός κίνδυνος σε ασθενείς με υπέρταση ή αιμορραγία στην καρωτιδική αθηρωματική πλάκα. Συλλέχθηκαν δείγματα αθηρωματικής πλάκας από 20 ασθενείς με υπέρταση (11 γυναίκες και 9 άνδρες), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε καρωτιδική ενδο-αρτηρεκτομή μετά από παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Τα κομμάτια κάθε πλάκας επωάστηκαν παρουσία καθαρής ελαιασίνης /εύρος 0-20 μΜ/ για 24 ώρες. Στα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η ελαιασίνη σε συγκεντρώσεις 10 και 20 μΜ μείωσε σημαντικά την έκκριση της HMGB1 (έως 90%), της MMP-9 (έως 80%), του συμπλέγματος MMP9/NGAL (έως 80%) και της TF ( περισσότερο από 90%) από την επεξεργασμένη πλάκα, σε σύγκριση με το δείγμα στο οποίο δεν προστέθηκε ελαιασίνη. Ταυτόχρονα, η απελευθέρωση των IL-10 και HO-1 αυξήθηκε κατά περισσότερο από 80%.


Η ελαιασίνη έχει την ικανότητα να μειώνει την αποσταθεροποίηση της καρωτιδικής πλάκας και θα μπορούσε να είναι δυνητικά χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.





Δείτε την δημοσίευση...