Συμμετοχή του ενδοθηλίου στις αγγειοχαλαρωτικές επιδράσεις του άγλυκου της ελευρωπαΐνης και της ελαιασίνης, δύο βασικών βιοδραστικών συστατικών του ελαιολάδου.


Το 2016, ο Segade και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν την επίδραση του άγλυκου της ελευρωπαΐνης και της ελαιασίνης στο ενδοθήλιο αγγειοχαλαρωτικό αποτέλεσμα στην αορτή ποντικών, ξεκινώντας από ~1 μΜ, και ένα ανεξάρτητο από το ενδοθήλιο αγγειοχαλαρωτικό αποτέλεσμα, ξεκινώντας από ~10 μΜ. Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης και η ελαιασίνη, αύξησαν την παραγωγή ΝΟ εντός των ενδοθηλιακών κυττάρων. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι δύο ενώσεις μείωσαν την επαγόμενη από την αργινίνη-αγγειοπιεσίνη αύξηση της συγκέντρωσης του κυτταροσολικού Ca2+ ([Ca2+]c) στα αγγειακά μυοκύτταρα. Με φασματοσκοπία UV οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι πολυφαινόλες υφίστανται αυτοοξειδωτικές διεργασίες σε συνθήκες λουτρού οργάνων. Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης και η ελαιασίνη έχουν αγγειοχαλαρωτικό αποτέλεσμα εξαρτώμενο από το ενδοθήλιο που προκαλείται από μια ενισχυμένη παραγωγή ΝΟ, πιθανώς μέσω ενός οξειδοαναγωγικού μηχανισμού εντός των ενδοθηλιακών κυττάρων.


Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης θα μπορούσε να ρυθμίσει τον αγγειακό τόνο in vivo.



Fig– Effects of a 15-min preincubation with 3,4 DHPEAEA, 3,4 DHPEA-EDA or hydroxytyrosol (1, 30 and 100 M) on the increases in fluo-4 fluorescence (indicative of [Ca2+ ]c increases) induced by the administration of AVP (control; CT) in A7r5 vascular myocytes


Δείτε την δημοσίευση...