Διαμόρφωση miRNA και Αντικαρκινική Δραστηριότητα της ελαιασίνης, μιας πολυφαινόλης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος.

Σε αυτή τη μελέτη, η Carpi και οι συνεργάτες της στόχευσε στον προσδιορισμό της in vitro αντιμελανωματικής δράσης της ελαιασίνης και του σχετικού μηχανισμού δράσης. Η ελαιασίνη προκάλεσε αναστολή κυτταρικής ανάπτυξης σε κύτταρα μελανώματος 501Mel με IC50 σε χαμηλό μικρομοριακό εύρος συγκεντρώσεων. Επιπλέον, μια συγκέντρωση ελαιασίνης που προσέγγιζε το IC50 προκάλεσε διακοπή φάσης G1/S, διάσπαση του DNA και μείωση της ρύθμισης των γονιδίων που κωδικοποιούν αντιαποπτωτικές (BCL2 και MCL1) και πολλαπλασιαστικές (c-KIT, KRAS, PIK3R3, mTOR) πρωτεΐνες, ενώ αύξησε τα επίπεδα μεταγραφής της προαποπτωτικής πρωτεΐνης BAX. Ακόμα, η ελαιασίνη αύξησε τα επίπεδα των miR193a-3p, miR-34a-5p και miR-16-5p, ενώ μείωσε το miR-214-3p. Αυτές οι ρυθμιστικές επιδράσεις μπορεί να συμβάλουν στην αναστολή της ανάπτυξης των κυττάρων μελανώματος 501Mel, με πιθανή εφαρμογή κατά του in situ δερματικού μελανώματος.


Η ελαιασίνη έχει την ικανότητα να καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δερματικού μελανώματος μέσω της μεταγραφικής διαμόρφωσης σχετικών γονιδίων και miRNA, επιβεβαιώνοντας τις αντικαρκινικό ιδιότητες του ελαιολάδου.



Fig| Oleacin® and Imiquimod decrease 501Mel cell viability, 501Mel cells were treated with 1, 50, and 100 µg/ml of
either Oleacin® or Imiquimod. Growth inhibition was measured at 72 h


Δείτε την δημοσίευση...