Το Xenohormesis υποστηρίζει τις αντιγηραντικές και υγιεινές ιδιότητες των πολυφαινολών της ελιάς καθώς και την σημασία τους στην υγεία γενικότερα.

 Η μελέτη παρέχει ένα ολοκληρωμένο και θεμελιώδες πλαίσιο της "όρμησης"-η οποία καθιερώνεται στη φαρμακολογία και στη δημόσια υγεία.
Αυτό το "ορμητικό-hormetic" πλαίσιο εφαρμόζεται στην αξιολόγηση των πολυφαινολών της ελιάς σε σχέση με την ικανότητά τους να επιβραδύνουν την εμφάνιση και να μειώνουν το μέγεθος ενός ευρέος φάσματος διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.


Τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους ιδιότητας των πολυφαινολών λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό μέσω της ενεργοποίησης της AMPK και της ανοδικής ρύθμισης της οδού Nrf2. Κατά συνέπεια  εξετάζουμε την σπουδαιότητα της τροποποίησης των βιταγενών που ανταποκρίνονται στο στρες που σχετίζονται με το Nrf2 από τις πολυφαινόλες ελιάς, οι οποίες σε χαμηλή συγκέντρωση σύμφωνα με τη θεωρία hormesis ενεργοποιεί αυτόν τον νευροπροστατευτικό καταρράκτη για να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου και τη πιθανή χρήση του στην πρόληψη και θεραπεία κατά του γήρατος. και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτό.

*Εφόσον το πρόθεμα xeno προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει τον ξένο, η λέξη το xenohormesis περιγράφει το φαινόμενο της απόκρισης στρες ενός «ξένου» οργανισμού που παράγει χημικές ουσίες που αποφέρουν οφέλη σε έναν άλλο οργανισμό. Η λέξη αναφέρεται συχνότερα στην ικανότητα των αγχωμένων φυτών να προσφέρουν ανοχή στο στρες στα ζώα που τα καταναλώνουν.

*Το Hormesis είναι μια διφασική σχέση σε περιβάλλον, όπου οι χαμηλές δόσεις είναι ευεργετικές και οι υψηλές δόσεις είτε αναστέλλουν την λειτουργία είτε είναι τοξικές. Εντός της ορμητικής ζώνης, η βιολογική ανταπόκρισης σε χαμηλές δόσεις ορισμένων στρεσογόνων παραγόντων είναι γενικά ευνοϊκή. Ένα παράδειγμα είναι η εισπνοή οξυγόνου για το οποίο απαιτείται χαμηλή ποσότητα (στον αέρα) μέσω της αναπνοής σε ζωντανά ζώα, αλλά μπορεί να αποβεί τοξικό σε υψηλές ποσότητες, ακόμη και σε ένα διαχειριζόμενο κλινικό περιβάλλον.


Ο όρος "hormesis" προέρχεται από το ελληνική όρμησης που σημαίνει "ταχεία κίνηση, σπουδή",
Προέρχεται από το ρήμα ορμάω, ορμώ που σημαίνει σπεύδω, ξεκινώ από κάποιο μέρος, αρχίζω. Από εκεί προέρχεται και η λέξη ορμόνη.

Δείτε την δημοσίευση...