Σχετικά με τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα από τον γκουρού του ελαιόλαδου, Ilja Lerner, Δείτε περισσότερα...
Παρακάτω θα βρείτε τις εξηγήσεις του ως κείμενο και βίντεο.


Μέρος II


Σχετικά με τα ελαιόλαδα υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά





Ο Αντώνιος Μπουζαλάς από την Elettra μοιράστηκε όντως πολλές πληροφορίες μαζί μου για τα ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά, τις οποίες τώρα θέλω να σας μεταφέρω!

Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου είναι σχετικά νέες. Έχουν ερευνηθεί μόνο από το 2006.

Οι φαινόλες του ελαιολάδου έχουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δραστηριοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό και εμφανίζουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Διάφορες πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι φαινόλες συμβάλλουν στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη και του καρκίνου. Απλά για να αναφέρουμε μερικά.

Πώς ορίζουμε όμως τα ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλη; Μετά τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, η ΕΕ όρισε στον κανονισμό 432/2012 περιεκτικότητα σε πολυφαινόλη 250 mg/kg ως την τιμή πάνω από την οποία μπορεί να παρατηρηθεί θετική επίδραση στον οργανισμό.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που παρέχει τουλάχιστον 5 mg φαινόλες, συμβάλλει στην προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος.

Έτσι, με την πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να κάνει διαφορά εάν τρώτε ένα λάδι που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες  ή χαμηλότερη.

Όμως, μελέτες που διεξήχθησαν με το Elettra έδειξαν ότι λιγότερα ml φαίνεται να περνούν πιο εύκολα από το στομάχι και να έχουν καλύτερη επίδραση στον οργανισμό.

Και μια σημαντική λεπτομέρεια: λαμβάνεται μέτρια, δεν υπάρχει παρενέργεια ή αντένδειξη. Σε όλες τις μελέτες που έγιναν, όπως και σε αυτές του Elettra, οι ασθενείς δεν σταμάτησαν τη θεραπεία που λάμβαναν. Το ελαιόλαδο λειτουργεί επιπρόσθετα.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι τα ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά έχουν σημαντική ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας και αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές και διαφορετικές κλινικές μελέτες που έχουν γίνει και γίνονται σε όλο τον κόσμο.

Και τέλος, εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ελαιόλαδα υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά:

Η βέλτιστη θερμοκρασία αποθήκευσης είναι από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Εάν το ελαιόλαδο παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου (~20-25°C) για ένα χρόνο, θα χάσει το ~45% της ποσότητας πολυφαινολών του.

Εάν θέλετε οι φαινόλες να απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό σας, πάρτε ένα κουτάλι με άδειο στομάχι το πρωί και φάτε μόνο μετά από 30 λεπτά. Σύμφωνα με τον Δρ Μαγιάτη, συνιδρυτή του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία, σε αυτή τη μισή ώρα ο οργανισμός απορροφά καλύτερα τις πολυφαινόλες. Και μην τρώτε ποτέ αυτά τα ελαιόλαδα με τυρί ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο λόγος είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν επιτρέπουν στο ελαιόλαδο να περάσει από τον οργανισμό και να έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Ilja Lerner