Σε αυτή την μελέτη ο Mete και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις νευροπροστατευτικές ιδιότητες της ελαιοκανθάλης στην τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI).

Αυτή η παθογόνος κατάσταση έχει δύο διακριτές φάσεις: Τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τραυματισμό. Οι ερευνητές εστίασαν στη δεύτερη φάση στην οποία πολλές ενώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπισή του στο παρελθόν. Με βάση τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ελαιοκανθάλης, παρόμοιες με αυτές των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φάρμακvn, αξιολόγησαν τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις σε ένα μοντέλο ποντικών με εγκεφαλικό τραυματισμό (TBI).

Είκοσι έξι ενήλικα αρσενικά ποντίκια(Wistar) χρησιμοποιήθηκαν και χωρίστηκαν σε 4 ομάδες που έλαβαν θεραπεία με διαφορετικές δόσεις ελαιοκανθάλης μέσω φυσιολογικού ορού ενδοπεριτοναϊκώς. Η ομάδα 1 ήταν το τυφλό γκρουπ. Η ομάδα 2 ήταν η ομάδα με εγκεφαλικό τραυματισμό όπου έλαβαν θεραπεία με 10 mg/kg δύο φορές την ημέρα. Οι ομάδες 3 και 4, υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 10 ή 30 mg/kg ελαιοκανθάλης δύο φορές την ημέρα. Για κάθε ομάδα, συλλέχθηκαν δείγματα εγκεφάλου 72 ώρες μετά τον τραυματισμό. Δείγματα εγκεφάλου και αίματος αξιολογήθηκαν με ιστοπαθολογικές και βιοχημικές μεθόδους. Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν σημαντική διαφορά μεταξύ της Ομάδας 2 και της Ομάδας 4. Τα βιοχημικά ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο δείκτης οξειδωτικού στρες ήταν υψηλότερος στην Ομάδα 2 και χαμηλότερος στην Ομάδα 4.


Η ελαιοκανθάλη έχει προστατευτική δράση στα νευρικά κύτταρα μετά τον εγκεφαλικό τραυματισμό. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη μείωση του οξειδωτικού στρες και της απόπτωσης.


Fig. In the OC-treated samples (C, D, g, h), traumatic changes were less intense than in the trauma group (B
and F).


Δείτε την δημοσίευση...