Η ελαιασίνη μπορεί να εντείνει την εκροή oxLDL από ανθρώπινα μακροφάγα αυξάνοντας την έκφραση του υποδοχέα SRB1, καθώς και των μεταφορέων ABCA1 και ABCG1.

Ο στόχος της παρούσας μελέτης, η οποία διεξήχθη από τους Filipek και Gierlikowska, ήταν να διερευνηθεί εάν η ελαιασίνη θα μπορούσε να αυξήσει την εκροή χοληστερόλης από τα μακροφάγα. Η λογική πίσω από τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης συνίστανται κυρίως στη μείωση της μεταφοράς της χοληστερόλης στο αρτηριακό τοίχωμα με τη μείωση του κλάσματος της LDL. Η αθηροσκληρωτική παλινδρόμηση των πρώιμων βλαβών μπορεί να περιλαμβάνει μείωση της αθηρωματικής πλάκας μειώνοντας τα κύτταρα foam, αναστέλλοντας τη φλεγμονή στα αρτηριακά τοιχώματα και αναγεννώντας το ενδοθήλιο που σχετίζεται έντονα με την αντίστροφη μεταφορά χοληστερόλης. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η ελαιασίνη με δοσοεξαρτώμενο τρόπο (OLEA20, OLEA50) μείωσε σημαντικά τις εναποθέσεις λιπιδίων στα μακροφάγα.




Εικ.. Επίδραση της ελαιασίνης στην έκφραση του SRB1 σε μακροφάγους που προκαλούνται από oxLDL. (Α) Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως ποσοστό κυττάρων με έκφραση SRB1 ± SEM (n = 9).


Η ελαιασίνη ρυθμίζει σημαντικά την έκφραση πρωτεΐνης του μεταφορέα ABCA1 και ABCG1. Επιπλέον, η ελαιασίνη αύξησε την ενδοκυτταρική έκκριση HO-1, καθώς και την ενεργοποίηση του Nrf2, ενώ το επίπεδο της πρωτεΐνης NF-κΒ αναστέλλεται σχεδόν πλήρως από την ελαιασίνη στις ίδιες συγκεντρώσεις. Για το OLEA10, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές για τις παραμέτρους που δοκιμάστηκαν.

H ελαιασίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης.





Δείτε την δημοσίευση...