Καθημερινή πρόσληψη εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με υψηλή συγκέντρωση ελαιοκανθάλης προκαλεί μείωση σωματικού βάρους, περιφέρεια μέσης, της τρανσαμινάση αλανίνης, φλεγμονώδεις κυτοκίνες και ηπατική στεάτωση σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο: Μελέτη διατροφικής παρέμβασης 2 μηνών.

Το 2020, ο Patti και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με υψηλή συγκέντρωση ελαιοκανθάλης σε καρδιομεταβολικούς δείκτες. Οι ερευνητές χορήγησαν ελαιόλαδο με υψηλή συγκέντρωση ελαιοκανθάλης καθημερινά σε 23 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (MetS) και ηπατική στεάτωση (15 άνδρες και 8 γυναίκες, ηλικία: 60 ± 11 ετών) για 2 μήνες. Ανθρωπομετρικά δεδομένα, μεταβολικές παράμετροι, ηπατική στεάτωση (με δείκτη λιπώδους ήπατος, FLI), κατανομή κοιλιακού λίπους (με υπέρηχο) και προ- και αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες αξιολογήθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση.

Η παρέμβαση με το συγκεκριμένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με μείωση του σωματικού βάρους, της περιφέρειας μέσης, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της τρανσαμινάσης της αλανίνης και του FLI, καθώς και της ιντερλευκίνης (IL)-6, IL-17A, παράγοντα νέκρωσης όγκου-α και IL-1B, ενώ η IL-10 αυξήθηκε. Το μέγιστο πάχος του υποδόριου λίπους (SFT max) επίσης αυξήθηκε, με ταυτόχρονη μείωση της αναλογίας πάχους στιβάδας σπλαχνικού λίπους/SFT max. Από την ανάλυση των δεικτών αυτών προέκυψαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ των αλλαγών στο σωματικό βάρος και του ΔΜΣ και εκείνων στο SFT max, μαζί με μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στην IL-6 και εκείνων στο SFT max.


Η πρόσληψη ελαιολάδου με υψηλή συγκέντρωση σε ελαιοκανθάλη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις μεταβολικές παραμέτρους, στις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και στην κατανομή του κοιλιακού λίπους σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και με ηπατική στεάτωση, μια κατηγορία ασθενών με υψηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο.


Δείτε την δημοσίευση...