Αφιέρωμα του sayyestothepress.gr


Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα ξεχωριστό ελιξήριο της Φύσης. Στην Elettra το γνωρίζουν καλά και από τα τέλη του 18 ου αιώνα καλλιεργούν το ιερό δέντρο της ελιάς. Η Γεωργία Μπουζαλά, ιδιοκτήτρια – Elettra Premium Extra Virgin Olive Oil, μας μίλησε για το υψηλά φαινολικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαιόλαδο που παράγουν.

Η Elettra είναι μια εταιρία με μεγάλη ιστορία και παράδοση στο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.

Η οικογένειά μας κατοικεί στο χωριό Κλεισούρα Μεσσηνίας από τα τέλη του 18 ου αιώνα. Οι μαρτυρίες που έχουμε είναι ότι άρχισαν να καλλιεργούν ελαιόδεντρα περίπου το 1780, αυτό το βεβαιώνουν και μερικές ελιές στα κτήματά μας, που η ηλικία τους υπολογίζεται περίπου στα 250 χρόνια ίσως και περισσότερο. Πάνω σε αυτήν παράδοση σήμερα εμείς, η 6ηγενιά, τυποποιήσαμε το εξαιρετικό ελαιόλαδό μας και το διαθέτουμε με το brand Elettra.
Τα ελαιόλαδο που παράγετε είναι πολυβραβευμένο. Ποια είναι τα σημεία υπεροχής του;

Την πρώτη μας χρονιά στην αγορά το ελαιόλαδό μας πήρε μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και κέρδισε βραβεία τόσο για την ποιότητά του όσο και για τον υψηλό αριθμό πολυφαινολών που έχει. Είναι ποικιλίας Κορωνέικης και η συγκομιδή του γίνεται αρχές Οκτωβρίου, τότε που ο καρπός του είναι άγουρος. Οι ελαιώνες μας είναι βιολογικής καλλιέργειας και χρησιμοποιούμε ειδικά ελαιόπανα και τελάρα συλλογής του καρπού που είναι πιστοποιημένα και κατάλληλα για τρόφιμα χωρίς πλαστικοποιητές. Ο καρπός καθώς συλλέγεται αρχές Οκτωβρίου που οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι υψηλές για την αποφυγή της οξείδωσής του, μεταφέρεται εντός δύο ωρών σε ψυκτικό θάλαμο στους 18οC για να διατηρηθεί φρέσκος. Με το πέρας της συγκομιδής την ίδια μέρα μεταφέρεται όλη η ποσότητα του καρπού στο ελαιοτριβείο, όπου εκεί ακολουθούμε τις ειδικές οδηγίες του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία. Αυτές έχουν να κάνουν με τον χρόνο μάλαξης του καρπού και τις θερμοκρασίες οι οποίες πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 25οC και 28οC. Ακολούθως μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου το φιλτράρουμε κι ο λόγος είναι ότι η παρουσία νερού ή άλλων υπολειμμάτων μέσα στο ελαιόλαδο για μεγάλο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε υδρόλυση των φαινολών. Τέλος το αποθηκεύουμε σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές και με τη χρήση αζώτου απομακρύνουμε το οξυγόνο, έτσι ελαχιστοποιούμε την οξείδωση του ελαιολάδου και διατηρούμε την συγκέντρωση των πολυφαινολών στα ίδια αρχικά επίπεδα. Το ίδιο κάνουμε και κατά την διαδικασία της τυποποίησής του. Χρησιμοποιούμε το αέριο άζωτο και έτσι διασφαλίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια που παραμένει το ελαιόλαδο σφραγισμένο στο μπουκάλι και διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον, να είναι αναλλοίωτο έχοντας όλα τα ποιοτικά αρχικά του χαρακτηριστικά.

Ας αναφερθούμε ειδικότερα στα χαρακτηριστικά του Elettra Gold και του Elettra Silver.

Τα ελαιόλαδα που περιέχουν πολυφαινόλες 5 mg ανά 20 gr και περισσότερες ανήκουν στην κατηγορία ελαιολάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι οι ουσίες Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Στο site μας, elettraoliveoil.com, μπορείτε να δείτε τις κυριότερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί.

Η συγκέντρωση πολυφαινολών στα Elettra Gold και Silver κυμαίνεται μεταξύ 1136mg/Kg και 800mg/Kg. Υπερβαίνει το όριο της Ε.Ε. σχεδόν 5 φορές, που σημαίνει ότι αρκεί η καθημερινή λήψη του 5ml από το Elettra Gold ή 10ml από το Elettra Silver ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Πού μπορεί κανείς να βρει τα προιόντα σας;

Διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα. Στο site μας μπορεί κανείς να βρει συνολικά τους συνεργάτες μας ανά την Ελλάδα. Σύντομα ξεκινάει κι η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματός μας.

Τι νέο να περιμένουμε από την Elettra;

Πρόσφατα ανακοινώθηκε και ξεκινάει σύντομα μια πρωτοποριακή κλινική μελέτη για την ευεργετική επίδραση του πολυφαινολικού ελαιολάδου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα θα γίνει από το Καρδιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου σε συνεργασία με τη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ για την έρευνα θα χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδό μας Elettra.